Welcome, Guest. Please login or register.

Αποστολέας Θέμα: Αποδόσεις εταιριών : Πόσο σωστά υπολογίζουν οι εταιρίες, με γραφήματα  (Αναγνώστηκε 1150 φορές)

javistas

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 867
Θα ανοίξω ένα θέμα για να δούμε πόσο σωστά οι εταιρίες προβλέπουν τα αποτελέσματα των ματς. Κατ' αρχήν θα πρέπει να πω, ότι όταν οι εταιρίες λένε απόδοση 1,25, δηλ. 80% δε σημαίνει ότι δε θα βγει διπλό ή χι. Σημαίνει ότι "αν οι ομάδες παίξουν 100 φορές, τις 80 θα κερδίσει η γηπεδούχος". Αυτή είναι η σωστή μετάφραση της απόδοσης.
Θα πάμε σε μία άλλη μετρική, την Μέση Αναμενόμενη Τιμή. Τι είναι αυτή: Αν γνωρίζω τις πιθανότητες ενός γεγονότος σε συνδυασμό με την πληρωμή που προκύπτει από αυτή, τότε Μέση Αναμενόμενη Τιμή είναι το άθροισμα των γινομένων των πιθανοτήτων επί την πληρωμή. Αν παίξουμε κορώνα γράμματα και σε κάθε κορώνα παίρνω 30 ευρώ και σε κάθε γράμμα παίρνω 20 ευρώ, τότε  μέση αναμενόμενη τιμή είναι 30*0,5 + 20*0,5 = 25 ευρώ. οπότε μετά από μεγάλο αριθμό γύρισμάτων κορώνα-γράμματα θα περιμένω να έχω αριθμό γυρισμάτων*25...Πχ στα 100 γυρίσματα θα έχω 100*25 = 2500 ευρώ.
Αν αυτό τον κανόνα τον κάνω εφαρμογή στο Στοίχημα, μπορώ να υπολογίσω πόσους μέσους βαθμούς υπολογίζει η εταιρία να πάρει κάθε ομάδα από κάθε ματς. Πώς:
Έστω ματς Α-Β. Αν οι αποδόσεις είναι 2,00-4,00-4,00 τότε οι πιθανότητες είναι 50-25-25, γιατί 100/2,00 = 50, 100/4,00=25 κλπ.
Οπότε οι αναμενόμενοι βαθμοί από το ματς για την ομάδα Α είναι:
Βαθμοί Α = 0,5*3 + 0,25*1+0,25*0 = 1,75. Οπότε οι αναμενόμενοι βαθμοί είναι 1,75 και
Βαθμοί Β = 0,5*0 + 0,25*1 + 0,25*3 = 1. Άρα η ομάδα Β θα πάρει 1 βαθμό κατά μέσο όρο.

Σιγά το πράγμα θα πει κάποιος...Δηλαδή τι να ποντάρω; Άσσο, χι ή δύο;

Σε μεμονωμένο ματς ίσως δε μπορούμε να ποντάρουμε. Αν όμως περάσουν 30 ματς, μπορούμε να δούμε πόσους βαθμούς θα συγκεντρώσει η ομάδα συνολικά σε ένα πρωτάθλημα...Αν ο μπουκ υπολογίζει σωστά, θα πρέπει να ισχύει αυτό που λέω. Πάμε να δούμε:

Ιταλία 2019-2020, Πρωταθλήτρια Γιουβέντους. Υπολόγισε σωστά ο μπουκ;
Πήρα όλα τα ματς της Γιουβέντους και έβγαλα βαθμούς που πήρε και βαθμούς που έλεγε ο μπουκ ότι θα πάρει, σύμφωνα με αποδόσεις. Έκανα το γράφημα:

Juventus-2019-20" border="0

Η κόκκινη γραμμή, είναι η πραγματική βαθμολογία. Η πράσινη είναι η βαθμολογία του μπουκ, ματς με ματς. Ο μπουκ πρόβλεψε ότι θα μαζέψει 79 βαθμούς ενώ η Γιούβε μάζεψε 83. Την υποτίμησε λίγο την ομάδα, αλλά και πάλι η διαφορά είναι στο 5% μόνο...Πολύ κοντά.

Πάμε να δούμε τη Μπολόνια:

Bologna-2019-20" border="0

Ο μπουκ είπε 48 βαθμούς και πήρε 47...Πάρα πολύ κοντά. Και βλέπουμε ότι οι γραμμές δεν έχουν απόκλιση σημαντική.

Πάμε λίγο Γερμανία και στη Μπάγερν:

Bayern-M" border="0

Ο μπουκ έπεσε ακριβώς σε ότι είπε σε βάθος χρόνου. Είχε κάποια κοιλιά η Μπάγερν, από την 7η ως τη 15 αγωνιστική, αλλά ανέβηκε μετά.

Πάμε λίγο Ντόρμουντ:

Dortmund" border="0

Κοιτάζοντας τα γραφήματα, παρατήρησα ότι η πράσινη γραμμή είναι σχεδόν ευθεία. Η πράσινη είναι η πρόβλεψη του μπουκ. Δοκίμασα κάποια στατιστικά εργαλεία και είδα ότι όντως, είναι σχεδόν ευθεία, που σημαίνει 2 πράγματα:

1. Ο μπουκ δεν αλλάζει τις αποδόσεις ανά ομάδα. Δηλαδή αναμένουν από τις ομάδες να κερδίζουν (σχεδόν) πάντα τους ίδιους βαθμούς.
2. Αν είναι όντως ευθεία, μπορεί να γίνει προβλέψιμη, γιατί κινείται γραμμικά.

Ας δούμε τώρα κάτι άλλο. Αν προσθέσουμε το σύνολο των αναμενόμενων μέσων βαθμών για όλες τις ομάδες, μπορούμε να δούμε τελική βαθμολογία...Αν όλα πάνε καλά, ίσως μπορούμε να προβλέψουμε τελική βαθμολογία. Ας δούμε τι έγινε στην Ιταλία. Να πω ότι περίμενα 15 από τις 38 αγωνιστικές και απλά μετά προέκτεινα (μαθηματικά) την ευθεία:

Πρόβλεψη:

Italy-2019-20-table" border="0

Πραγματικό:

Italy-2019-20-actual" border="0

Βλέπουμε ότι την 15 αγωνιστικά κάποιος, θα μπορούσε να προβλέψει τους 3 πρώτους και τους 3 τελευταίους...Ο μπουκ είχε δίκιο, όπως φαίνεται.

Πάμε και στη Γερμανία, πρόβλεψη:

Germany-pred-table-2019-20" border="0

Και πραγματικό:

Germany-2019-20-actual" border="0

Πρόβλεψε τους 3 πρώτους και τους 2 τελευταίους. Στη Βέρντερ δεν τα πήγαν καλά οι μπουκ, που έκανε συνεχόμενες ήττες από κάποια στιγμή και μετά.

Σε όλα τα πρωταθλήματα που δοκίμασα, ο μπουκ τα πήγαινε πολύ καλά. Που σημαίνει ότι οι γνώσεις και πληροφορίες που έχει, του δίνουν δικαίωμα να προβλέπει σχεδόν σωστά.
Σε λίγες εβδομάδες θα κάνουμε προβλέψεις για πολλά πρωταθλήματα.

guest1933

  • Επισκέπτης
Καλησπερα!.
Ειδατε ΚΥΡΙΟΙ οτι τα παντα στην ζωη ειναι ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ!!!!!!!!!!!!!!!!
Εξαιρετικη αναλυση φιλε javistas και απο σενα περιμενουμε <ΠΟΛΛΑ>.
θα ηθελα ,δεν το κρυβω να δω και μια ΧΡΗΣΗ σε τροπο-πονταρισμα-προβλεψη στο κουπονι.
Αλλα και παλι ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ.

THEO-007

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 804
Πολυ καλο αρθρο αρθρο αλλα η ουσια δεν ειναι αν προβλεπουν καλα βαση μαθηματικων. Αυτοι προβλεπουν καλα, εμεις ας παμε να πληρωθουμε απο τις προβλεψεις αυτες.Ολοι το γνωριζουμε οτι εχουν απο τα μεγαλυτερα κεφαλια σε καθε ειδος. Μανατζμεντ, μαθηματικους, τεχνικους κλπ. Ποσο μαλλον οτι αφορα την προβλεψη αγωνων. Το θεμα ειναι ομως αλλο. Παιξε εσυ ολα τα 1.50 (ενα απο καθε πρωταθλημα καθε Σ/Κ) και παρατηρησε ποσα θα σπασουν και ποτε. Αυτο ευλογα οδηγει στην σκεψη οτι υπαρχουν και αποδοσεις παγιδες και μαλιστα παρα πολλες. Λες να χανει ο Μπουκ απο αυτες τις αποδοσεις "παγιδες" που πεταει μεσα στο κουπονι. Εχει καποιος παρατηρησει λιγο πριν αρχισει ο αγωνας ποσο μεταβαλονται οι αποδοσεις. Εκει εμφανιζονται οι "καθαρες" αποδοσεις και οχι κατα την διαρκεια των προηγουμενων ημερων. Εγω το φωναζα και θα το φωναζω. Ο μπουκ χτυπιεται μονο με υψηλες αποδοσεις αλλα ο παικτης ειναι τοσο μπερδεμενος αυτη την στιγμη που ακροβατει στα στοιχηματα του. Και αυτο οφειλετε στον μπουκ ο οποιος καταρχην καταφερει να τον παθιασει με το στοιχημα και ακολουθως να τον μπερδευει στην σκεψη του τι θα παιξει.Αυτο ειναι δουλεια του τμηματος ψυχολογιας που διαθετει η καθε εταιρια. Ναι γιατι εχουν και τμηματα ψυχολογιας και αντιδρασης των παικτων.
« Τελευταία τροποποίηση: Νοεμβρίου 26, 2020, 15:36:μμ από THEO-007 »

aggelinos

  • Newbie
  • *
  • Μηνύματα: 34
Συγχαρητήρια φίλε javistas για το άρθρο.. Είμαι της γνώμης κι εγώ πως μόνο ή κυρίως με στατιστικά μπορείς να πετύχεις κάτι ΜΑΚΡΟΠΡΟΘΕΣΜΑ. Το βασικό πρόβλημα θα είναι πάντα η σωστή επιλογή της σωστής ομάδας για το κάθε φορά ζητούμενο.. Με αφορμή αυτό το άρθρο θυμήθηκα κάτι που ασχολούμουν ως χόμπι πρι από αρκετό καιρό και αναρωτιέμαι αν εσύ ή κάποιος άλλος έχει ασχοληθεί με backtesting με τον τρόπο που γίνεται το τεστάρισμα στρατηγικών από traders.. Αυτοί βέβαια χρησιμοποιούν πλατφόρμες και εργαλεία που εμπεριέχουν τέτοιες δυνατότητες (π.χ Monte Carlo προσομοίωση). Θα είχε ενδιαφέρον να βλέπαμε κάποια στιγμή και μια τέτοια προσέγγιση στην προσπάθεια αναζήτησης σωστών προβλέψεων μακροπρόθεσμα..
Φιλικά Άγγελος

javistas

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 867
Τέο, δεν υπάρχει καμία λάθος ψυχολογία του παίχτη...Αυτό το ψέμα το καλλιεργούμε εμείς οι ίδιοι.
Ο παίκτης μπερδεύεται από τις πάμπολλες επιλογές και αποδόσεις. Ο μπουκ προβλέπει συνολικά σωστά. Αν του ξεφεύγουν κάποια, τα καλύπτει με τη γκανιότα. Αν θες να κερδίζεις, θα πρέπει να είσαι καλύτερος του, να έχεις καλύτερα αποτελέσματα στην πρόβλεψη. Ο μόνος τρόπος είναι να έχεις πληροφορίες που δεν έχει ο μπουκ και να αξιολογείς καταστάσεις με δικό σου τρόπο...Να μάθεις ακόμα και τι νούμερο παπούτσι φορά ο παίκτης που λένε, σε ένα πρωτάθλημα.
Οι μπουκ έχουν δεκάδες μαθηματικούς, στατιστικούς, αναλυτές δεδομένων, επιστήμονες δεδομένων, ψυχολόγους. Όλοι αυτοί αναλύουν και βγάζουν απόδοση.
Γνώμη μου, αν θες να κερδίσεις, παίρνεις ως βάση την απόδοσή τους και προσθέτεις κάτι ακόμα από τη μεριά σου για να γίνεις πιο καλός.
Αν όντως κυνηγάς τα value, πρέπει να καταγράφεις όλα τα πονταρίσματα ως μονά και να δεις τι επιστροφές έχεις. Είσαι θετικός; Προβλέπεις σωστά.
Πάντα μιλάμε για πολλά πονταρίσματα, όχι για 1 και 2 εβδομάδες.

THEO-007

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 804
Φιλαρακι λυπάμαι αλλά οι εταιρίες διαθέτουν τέτοια μονάδα. Και να ξέρεις οτι όσο χάνεις απογοητευεσε και Σταμάτας. Αν παρατηρήσεις μετα απο μια σημαντική περίοδο που σπάνε στάνταρ αγώνες οι αποδόσεις για ενα διαστημα είναι υψηλότερες σημαντικά στα  φαβορί. Δεν καλύπτει τίποτα απο την γκανιοτα. Τα καλύπτουν στα ανταλλακτηρια. Τι νομίζετε εσείς. Ότι στα ανταλλακτηρια παιζουν μονο παίκτες. Ξεχαστεί το. Έχω φιλο στον william hill. Απο κει γνωρίζω. Επίσης όλοι όσοι κερδίζουν παρακολουθουντε απο ειδικούς αναλυτές της εταιρίας. Στο τελευταιο Συμφωνώ απόλυτα.
« Τελευταία τροποποίηση: Νοεμβρίου 26, 2020, 19:56:μμ από THEO-007 »

THEO-007

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 804
Το θέμα είναι αν μπορεί να βγει κάτι ουσιώδες απο την ανάρτηση σου. Θα περιμένω να δω.

javistas

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 867
Το θέμα είναι αν μπορεί να βγει κάτι ουσιώδες απο την ανάρτηση σου. Θα περιμένω να δω.

Έχω κάνει ήδη μία πρόβλεψη για το Σουηδικό πρωτάθλημα, αλλά δεν την ανεβάζω. Δείχνει να επαληθεύεται.
Σε λίγες αγωνιστικές θα βάλω προβλέψεις για όσα πρωταθλήματα μπορώ. Αυτό που δεν ξέρω είναι αν δέχονται στοιχήματα και αν ναι, σε τι αποδόσεις.

javistas

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 867
Δηλαδή θες να πεις ότι δίνουν κίνητρο στους παίχτες να ξαναπαίξουν; Δίνοντας μεγαλύτερες αποδόσεις στα φαβορί;

javistas

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 867
Τα δεδομένα πάρθηκαν από τη σελίδα

https://www.football-data.co.uk/

για όποιον ενδιαφέρεται.

THEO-007

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 804
Δηλαδή θες να πεις ότι δίνουν κίνητρο στους παίχτες να ξαναπαίξουν; Δίνοντας μεγαλύτερες αποδόσεις στα φαβορί;

Ακριβως. Οταν ο παικτης απογοητευετε τοτε τον αναθερμαινουν με το ανεβασμα των αποδοσεων των φαβορι. Ο πορωμενος παικτης μπορει να σταματα μετα απο καποιες γκελες αλλα παντα επισκεπτετε την εταιρια. Οταν βλεπει μεγαλυτερες αποδοσεις κυριως στα φαβορι τοτε ξαναπαιζει ακομη και εαν εχει αποφασισει να σταματηση ενα διαστημα. Αυτα που σου λεω δεν ειναι λογια του αερα. Τα μαθαινω απο πρωτο χερι μεσα απο τον william hill.

THEO-007

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 804
Έχω κάνει ήδη μία πρόβλεψη για το Σουηδικό πρωτάθλημα, αλλά δεν την ανεβάζω. Δείχνει να επαληθεύεται.
Σε λίγες αγωνιστικές θα βάλω προβλέψεις για όσα πρωταθλήματα μπορώ. Αυτό που δεν ξέρω είναι αν δέχονται στοιχήματα και αν ναι, σε τι αποδόσεις.

Τι προβλεπεις δηλαδη. Τελικη καταταξη ??

THEO-007

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 804
Παράθεση
Αυτό που δεν ξέρω είναι αν δέχονται στοιχήματα και αν ναι, σε τι αποδόσεις.

Δεν ξερω στον ΟΠΑΠ αλλα εξω δεχονται και μαλιστα με καλες αποδοσεις για την ωραδιοτι ειμαστε μολις στο 1/3 των αγωνων. Παντως θα με ενδιεφερε για τις τρεις αγγλιες (championship, League one, League two). Βγαζεις συνολικη βαθμολογια ή μονο πρωτοπορους. Τωρα που θελει ακομη 2/3 το πρωταθλημα για να ληξη θα το δοκιμασουμε αν αξιζει.
« Τελευταία τροποποίηση: Νοεμβρίου 27, 2020, 12:41:μμ από THEO-007 »

javistas

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 867
Παράθεση
Αυτό που δεν ξέρω είναι αν δέχονται στοιχήματα και αν ναι, σε τι αποδόσεις.

Δεν ξερω στον ΟΠΑΠ αλλα εξω δεχονται και μαλιστα με καλες αποδοσεις για την ωραδιοτι ειμαστε μολις στο 1/3 των αγωνων. Παντως θα με ενδιεφερε για τις τρεις αγγλιες (championship, League one, League two). Βγαζεις συνολικη βαθμολογια ή μονο πρωτοπορους. Τωρα που θελει ακομη 2/3 το πρωταθλημα για να ληξη θα το δοκιμασουμε αν αξιζει.


Ναι κατάταξη προβλέπει.
Στην Τσάμπιονσιπ συγκεκριμένα έχει πολύ καλά αποτελέσματα.