Με αφορμή ένα μέιλ με απορία φίλου, θα εξηγήσω λίγο τι είναι ο όμιλος, υπερόμιλος βασικών στηλών.
Στο Διόφαντο υπάρχει ένας υπερόμιλος, ο οποίος μπορεί να έχει πολλούς ομίλους βασικών στηλών. Δίνουμε σε ένα σύστημα 1 βασική στήλη σε ένα όμιλο. Αυτή η βασική λέει "θέλουμε 2 ως 4 άσσους να περάσουν".

Τα όρια ομίλου 1 είναι 1-1. Αυτό σημαίνει ότι από τη μία βασική που έχω, θέλω να περάσει αυτή.
Τα όρια υπερομίλου είναι 1-1. Αυτό σημαίνει ότι στον υπερόμιλο που έχει ένα όμιλο, θέλω να περάσει ο όμιλος. Με λίγα λόγια, να περάσει πάλι η βασική.
Δίνουμε άλλο ένα όμιλο βασικών. Σε αυτόν ζητάμε στα ματς 1-2 να εμφανιστεί το πολύ ένα Χ και στα ματς 3-4 επίσης το πολύ ένα Χ.
Σε αυτό τον όμιλο όμως δίνω πιο χαλαρά όρια και ζητάω επαλήθευση 1-2 βασικών στηλών. Δηλαδή αν περάσει τουλάχιστον μία βασική, ο όμιλος κερδήθηκε.
Πάμε τώρα στον υπερόμιλο. Αν ζητήσω επαλήθευση 2-2, αυτό σημαίνει ότι θέλω να επαληθευτεί ο όμιλος 1 αλλά και ο όμιλος 2. Αν ζητήσω 1-2, θέλω ένα τουλάχιστον όμιλο να επαληθευτεί. Προσοχή τώρα, αν ζητήσω 1-1, θα μου εμφανίσει μόνο τις στήλες που επαληθεύονται ΜΟΝΟ από ένα όμιλο. Παράδειγμα η στήλη 11Χ1 επαληθεύεται στον 1ο όμιλο αλλά επαληθεύεται και στο 2ο όμιλο, οπότε επαληθεύεται σε 2 ομίλους, άρα απορρίπτεται γιατί εγώ ζητάω 1-1.
Μία στήλη που περνάει είναι η ΧΧ1Χ. Απορρίπτεται στον 1ο όμιλο αλλά περνάει στο 2ο, οπότε είναι στις τελικές στήλες.